Pentru utilizatorii înregistrați, am dezactivat 90% reclamele, alăturați-vă.
Attenborough and the Giant Sea Monster (2024)
HD

Attenborough and the Giant Sea Monster (2024) subtitrat si tradus in Romana

4.7
0 Voturi
22.01.2024, 20:25
59
0
Când Sir David își dă seama că a ajutat la găsirea unui nou pliozaur, anii trec până când bătrânul de 97 de ani revine la un școlar vânător de fosile. Să vorbim despre televiziunea cu adevărat interesantă.

„Attenborough and the Giant Sea Monster” este un program despre fericire. Adică, se presupune că este un program despre descoperirea, recuperarea și examinarea unui craniu de pliosaur intact (în ceea ce privește fosilele vechi de 150 de milioane de ani) de pe o stâncă de pe coasta Jurasicului. Dar, în realitate, învățarea este o bucurie.

Bucuria este peste tot. „Există ceva mai frumos decât asta?” Attenborough spune, în discursul său de deschidere, că a împărțit o piatră în jumătate, așa cum a făcut ca un școlar vânător de fosile („Este obișnuit să porți ochelari în zilele noastre”) pentru a dezvălui un amonit.

Bucuria și neîncrederea se amestecă în înregistrarea telefonică a descoperirii inițiale de pe plaja din golful Kimmeridge a botului unui craniu de pliozaur și în fiecare trăsătură facială a expertului în fosile Steve Etches, ca conștientizarea probabilității ca restul craniului să se afle deasupra lor, încorporat undeva într-o stâncă falnic .

Deci asta o dovedeste. Tot ce trebuie să facă el și echipa lui acum este să scape de asta. Cum o faci? Ei bine, repede, înainte să înceapă furtunile sezoniere și comoara să se piardă pentru totdeauna. Și, mergând pe marginea stâncii și înconjurând specimenul uriaș, protejând părțile expuse în timp ce vă deplasați cu folie și superglue. „M-am gândit prostește că nu va fi atât de dificil pe cât este”, spune Etches, făcându-și drum cu o combinație de forță brută și agilitate incredibilă cu bijuteria lui de jumătate de tonă. Dar el vorbește doar despre o bucurie mai profundă.

Între timp, Attenborough vorbește fericit cu experții despre informațiile deja culese din bot: gropile senzoriale care pot detecta modificările presiunii apei cauzate de apropierea prăzii, varietatea formelor dentare care maximizează aderența și semnele că alții noi apar atunci când cei vechi. break, care a oferit fiarei durabilitate, precum și o îndemânare extraordinară de vânătoare.
După mai bine de trei săptămâni de excavare verticală, craniul a fost eliberat de piatra din jur. Tot ce trebuie să facă acum este să-l aducă pe teren solid. Din fericire, fermierul și inginer autodidact Rob și-a petrecut timpul (poate chiar mai fericit decât Attenborough sau Etches) inventând un dispozitiv care să le permită să facă exact asta. Este o cutie de lemn pe schiuri metalice care pivotează, permițându-i să rămână orizontală indiferent de unghiul în care trebuie să fie ridicată sau coborâtă de pe o stâncă. Dacă nu vă puteți imagina asta, ei bine, de aceea există oameni ca Rob și ar trebui adorați ca zei. Și dacă nu simți bucurie pentru că totul funcționează ca un vis și craniul se odihnește în siguranță în magazinul de restaurare Etches, atunci cine te-a jignit? Doi din echipa lui Etches merg atât de departe încât să-l îmbrățișeze. „Acum, acum”, spune el. — Nimic de genul acesta.

Etches își petrece apoi un an curățând osul fosilizat de milioane de ani, cu o delicatețe tot mai mare cu cât se apropie de fiară. Paleontologul dr. Judith Sassoon vine în vizită și stabilește că este probabil o nouă specie de pliozaur, adăugându-se celor opt deja cunoscute. Fața lui Attenborough se luminează. „Este cu adevărat incitant”. Anii trec, iar școlarul este încă vizibil dedesubt. Nepietrificat. Tot acolo.

Şcolarul şi naturalistul în vârstă de 97 de ani îl vizitează pe paleobiologul Dr. Andre Rowe pentru a discuta despre evoluţia convergentă, puterea probabilă, mărimea şi obiceiurile noului pliozaur, în timp ce profesorul Emily Rayfield, un paleontolog specializat în mecanica scheletului, vorbeşte despre scheletul acestuia. mecanici și dr. Luke Muscutt în laboratorul său hidrodinamic pentru a vedea cum reptila marina, cu rarele ei patru naboare în loc de două, și cât de repede se poate mișca.

Aceasta este în esență o veste proastă pentru ihtiosauri, dar o veste foarte bună pentru noi, telespectatorii. Nu există nimic ca să urmărești oameni pasionați și informați care își împărtășesc cunoștințele, entuziasmul - bucuria lor - pentru a renunța la straturi de cinism defensiv și pentru a dezgropa din nou un suflet tandru. Vezi ce putem face, vezi ce putem învăța. Vezi ce putem simți, apreciem, readucem la viață cu puterea imaginației (și puțină grafică pe computer bună). O oră nu este suficient de aproape. Aș putea urmări o oră întreagă, un episod întreg, pe fiecare aspect menționat.

În ultimele momente, Attenborough ne încurajează să continuăm. „Avem încă multe de învățat despre aceste animale extraordinare”, spune el. „Și eu, unul, nu mă voi sătura niciodată să învăț mai multe.”

HD Attenborough and the Giant Sea Monster (2024) Subtitrat in Limba Romana

Server 2
Stream 1
*Nota: Butonul de play al Serverului I (Netu.tv), este asezat in diferite locuri si mai putin vizibil, ca protectie impotriva botilor care incearca sa blocheze serverul.
Pentru utilizatorii înregistrați, am dezactivat toate reclamele, alăturați-vă.

!!!Numai utilizatorii înregistrați pot lăsa comentarii!!! Înregistrare
Comments (0)
1