Pentru utilizatorii înregistrați, am dezactivat 90% reclamele, alăturați-vă.
American Fiction (2023)
HD

American Fiction (2023) subtitrat si tradus in Romana

4.7
  • Gen: Dramă, Filme 2023, Comedie
  • Actori: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz
  • Regie: Cord Jefferson
  • Traducere: ENG
  • Tara: SUA
0 Voturi
06.02.2024, 16:00
83
0
„American Fiction”, debutul regizoral al scriitorului de televiziune Cord Jefferson (care a lucrat la „Watchmen” și „Descendants”), apare în cinematografele din Statele Unite. Personajul principal al filmului este un profesor și scriitor negru fără succes. El critică corectitudinea politică modernă excesivă - și refuză să se concentreze asupra problemelor rasiale în cărțile sale. Succesul îi vine doar atunci când publică în glumă un roman bazat în întregime pe clișee despre afro-americani. Criticul de film Meduza Anton Dolin explică cum funcționează această satiră plină de spirit despre o societate leneșă, care este mai interesată de un set de clișee decât de povești reale.

„American Fiction” este un caz rar, dacă nu unic, în care un film își bate joc de stereotipuri și, în același timp, este sortit să fie iubit de un public larg. Acesta este un film inteligent, subtil și cu mai multe fațete despre una dintre cele mai dificile probleme moderne - reducerea unei persoane, a unui oameni sau a unei rase la un set de clișee comune. Refuzând generalizările și concluziile fără echivoc, Cord Jefferson găsește o cale către conștiința și emoțiile privitorului - și o face incredibil de amuzantă.

Filmul este o adaptare a aclamatului roman din 2001 al lui Percival Everett Erasure, fiind în același timp o relatare sinceră a experiențelor lui Jefferson în jurnalism și industria filmului. Personajul principal, Monk, este un scriitor de vârstă mijlocie și profesor la o universitate din California, la fel ca însuși Jefferson, afro-american. El este suspendat de la predare după plângerile studenților: aceștia au fost jigniți de cuvântul n pe care l-a folosit Monk în contextul lucrării lui Flannery O'Connor (în timp ce singura persoană de culoare din public era Monk însuși). Revenit la familia sa din Boston, eroul începe să se lupte cu mulți demoni interni: nu-și înțelege rudele, pe care nu le-a mai văzut de mult, și este gelos pe autori mai de succes. Romanele sale, pline de aluzii la antichitate și jocuri de limbaj sofisticate, nu interesează pe nimeni.

Ceea ce îl face pe Monk deosebit de disperat este dorința tuturor celor din jurul lui de a-și pune lucrările pe un raft inscripționat „studii afro-americane”. „Singurul lucru negru din acest roman este fontul!” – strigă el la un nevinovat funcţionar de librărie. Și când propriul său agent îi cere blând lui Monk să fie „mai negru”, scriitorul protestează: „Nu cred deloc în conceptul de rasă!” „Dar restul cred”, replică el categoric.

Condus într-o frenezie de criza profesională și personală (în plus, sora lui moare brusc și mama lui se îmbolnăvește), într-o noapte, într-un acces de inspirație furioasă, Monk creează o parodie batjocoritoare a unui roman tipic afro-american. Paginile sale conțin pachetul complet: gangsteri, traficanți de droguri, violență polițienească, răsturnări melodramatice și argou grotesc. Cartea, scrisă în numele autorului inventat de Monk, devine instantaneu un bestseller. Este remarcat de cei mai puternici editori, iar cei mai mari producători de la Hollywood (toți, desigur, albi) se luptă pentru drepturile de film. Monk încearcă să se întoarcă și să-și abandoneze propria glumă - dar nu există cale de întoarcere.

Titlul original al filmului „American Fiction” a fost tradus mecanic în rusă ca „American Fiction” - umbra eternă a lui Tarantino nu lasă alte opțiuni. Fără îndoială, parodia „roman într-un roman” nu este literatură adevărată, ci materie de lectură. Jefferson a realizat un film remarcabil despre credința unică americană în povești frumoase inventate care ascund în mod convenabil problemele reale. Jocul inteligent cu modul în care stereotipurile culturale mitologic realitatea este deosebit de satisfăcător. Poate fi împărtășită atât de susținătorii opiniilor de stânga, cât și de luptătorii pentru egalitate - la urma urmei, această imagine este îndreptată împotriva clișeelor ​​tipice ale culturii „albe” - și oponenții lor, conservatorii retrogradi care acuză cultura wok de radicalism necugetat.

Colaboratorul lui Jefferson (deși aș dori să-l numesc un coautor cu drepturi depline) este actorul principal, actorul remarcabil Jeffrey Wright. A fost prima dată când a primit un astfel de rol solo într-un film semnificativ. După ce l-a interpretat pe Jean-Michel Basquiat în filmul biopic al lui Julian Schnabel din 1996, Wright a alternat între interpretarea unor personaje secundare pentru prietenii săi autori Jim Jarmusch și Wes Anderson și apoi interpretarea unor roluri secundare în blockbuster (francizele James Bond și Batman). Mulți oameni îl cunosc din serialul TV „Westworld”. În American Fiction, Wright echilibrează perfect propria sa melancolie cu pretenția unui scriitor laic fictiv.

Meritul atât al lui Jefferson, cât și al lui Wright este că personajul pe care l-au creat este mai larg și mai imprevizibil decât eroul tipic de comedie. Acest lucru este exprimat chiar și în numele lui. Monk este o poreclă de companie, dată în glumă scriitorului în locul numelui său real, dar insuportabil de pretențios, Thellonius. Iar coloana sonoră a Laurei Karpman joacă acest lucru cu jazz ironic: muzica pare să comenteze ce se întâmplă pe ecran.

„American Fiction” ar fi putut rămâne o satira talentată dacă Jefferson s-ar fi limitat la o serie de desene animate – despre editori progresiști, profesori universitari lași, regizori de premii leneși, producători lacomi.

HD American Fiction (2023) Subtitrat in Limba Romana

Server 2
Stream 1
*Nota: Butonul de play al Serverului I (Netu.tv), este asezat in diferite locuri si mai putin vizibil, ca protectie impotriva botilor care incearca sa blocheze serverul.
Pentru utilizatorii înregistrați, am dezactivat toate reclamele, alăturați-vă.

!!!Numai utilizatorii înregistrați pot lăsa comentarii!!! Înregistrare
Comments (0)
1